Thalassemie is een erfelijke bloedziekte. Het lichaam maakt te weinig en ander soortig hemoglobine aan. Hemoglobine is een eiwit met veel ijzer. Dat is nodig om de noodzakelijke zuurstof naar alle delen van het lichaam te vervoeren. Gebeurt dat niet dan wordt je ziek. Heel erg ziek.
Hoe krijg je het?
Je erft de ziekte van één van je ouders.
Zowel mannen als vrouwen kunnen de ziekte hebben Ze zijn dan drager van een gen waarmee ze de ziekte kunnen overdragen op hun kind.
Iedere cel van het lichaam bevat chromosomen met daarin alle erfelijke eigenschappen van die persoon. Op de chromosomen zitten de genen. Een gen is een stukje DNA. Elk gen beschrijft de code van een kenmerk, die bepaalt hoe je er uit ziet, hoe je lichaam werkt of hoe je bent.
Symptomen
Wit zien, moe zijn, kortademig zijn, (soms hoge) koorts hebben, lever- en hartfalen. Uiteindelijk kan het zelfs leiden tot amputaties.
Patiënten worden ernstig belemmerd in hun normale functioneren.
Het genezen van de ziekte is moeilijk, kost veel tijd en dus kostbaar. Meestal leidt het tot het beperken van de ernstigste beperkingen en ongemakken.
Thalassemie in Afghanistan
Ter bestrijding van deze vreselijke ziekte is in Afghanistan de Noor Welfare Thalassemia Organization opgericht.
In de stad Khost in het Zuid-Oosten van Afghanistan komt deze ziekte veel voor. Dokter Machmadiyoup Zhardaan heeft in het ziekenhuis een speciaal zaaltje voor deze ziekte ingericht. Hij behandelt zo goed en zo kwaad als het gaat zo’n 300 patiënten per maand.
Jamilla Habib ondersteunt vanuit Nederland het project met de bescheiden middelen die zij heeft.